Gospodin Gof

Kada greš u goste kod Marinkovića na Brač, zadnje o čemu razmišljaš je ulov. Dobro aj, uvik se nadaš nečemu, nabrijavaš se sa pričama o komarčama od 2-3 kila, zubonji, pomno se biraju pošte ali najveći dil energije se usmjerava na šta će se peć, kako će se peć i koliko će se peć :D

I kad smo u subotu ujutro kročili na trajekt, za mene je taj vikend već bija poseban. Samnom je išla moja Ana i Betty. Ako u obzir uzmemo potres, velike oseke i velik Misec, očekivanja za dobar ulov nisu bila velika ali, koga to briga? Guštat ćemo uz more, nešto ispeć a Betty će trkat okolo po sikama vatat galebove :) I naravno, uvatit ćemo 2-3 gude :D :D :D

Jeri nas je čeka u Supetru i uputili smo se ravno na poštu. U međuvremenu su Melani i Vinko (kapetan) otišli uvatit koju lignju jer smo planirali izvuć 2-3 žive ješke ne bi li se zaletija koji zubatac. Melani je uvatila lignju i uputili su se kaićen prema pošti. Mi smo ih već tamo čekali. Pošto smo imali samo jednu lignju, Jeri je nadija i izvuka nekih 200 metri od kraja. Kalumu je stavija na škrapu, nekih stotinjak metara od nas da je svi vidimo. Na moj štap smo iznili živu glavu od crva nekih 180 metara od kraja. I kad smo se svi okupili konačno na plaži, razmišljalo se da bi bilo lipo naješkat ostale štape i skuhat kafu. U međuvremenu je doša i Gianni.

U jednon trenutku Jeri me pita:

- “Čekaj, reka si mi da se kaluma vidi odavde?”

- “Je, je vidi se” - odgovaram, nastavljajući ješkat bibija.

- “A pa di je onda?!” - začuđeno će Jeri. - “Eno je gre put Hvara!!!!”

Nastala je takva strka priko plaže i škrapa i pravo čudo je šta niko nije slomija ruku ili nogu. Melani je svoj štap, kojeg je kupila 3 dana prije, bacila ko da ga je kupila u sve po 8 i trčala prema kaiću sa Vinkom i Jerijem. Ja računan aj, Ana, Gianni i ja ćemo ostat, bit će gužva, znate ono, 100 baba kilavo dite. Uostalom, Melani je uvatila lignju, Vinko je kapetan broda, Jeri je nadija i iznija ješku, pa neka lipo oni i izvade ribu. Ana je, ko da je znala šta će se sve dogodit sve to snimala.

Ali, Jeri je inzistira da dođu po mene na plažu. Iskreno, nije mi se previše to ni sviđalo jer šta ću činit s njima, mogu samo smetat jer zauzmen po kaića :D :D :D - “Ovo će Hrvoje vadit” - vika je Jeri dok su dolazili prema nama na plažu. Ja in opet govorin da nema potribe dolazit neka gredu vatat kalumu, jer malo po malo izlazi iz vidnog polja. Deboto je došla do Karla, koji je u to vrime lovija na Hvaru :D Ma nema šanse, došli su na plažu da se ukrcan a Ana je kapetanu dodala njegovu kameru da i on to sve skupa snimi.

Kad smo konačno krenili prema kalumi, Jeri me tapše po leđima i opet govori kako ću je ja vadit i tada san se počea trest. Inače, mislim da san uvik smiren i sabran kad je veća riba u pitanju ali sad nije bilo pitanje tega. Ma promisli, dat će mi izvlačit neku beštiju od ribe na Vinkovon brodu, ješki ća je uvatila Melani a on je sve skupa to isplanira, naješka i iznija. Govorin van, to ne bi ponudija svako, virujte mi na rič. A u brod ima i sestru i rođaka…

I tako, Vinko nas navigaje prema kalumi, koja je već debelo 250-300 metri daleko od kraja. Točno se vidi kako “glisira”, beštija je i dalje vuče prema dubini. Reka san tada, ovo bi mora bit gof, zubatac ne bi izvlačija ovoliko, ali zašto ne i zubatac od petnaestak kila :D

Uvatija san kalumu i drama je počela. Na momente riba dopušta da je izvlačiš, pa udre takvu kontru da joj moraš pustit par metri… i tako non stop. Minjale su se teorije, gof je, zubatac je, možda je golub, možda je pas. U jednom trenutku, kad smo ga počeli dizat od dna je laška i stvarno je srce zaigralo, jebate možda je stvarno zubatac. Razuvjerija nas je u trenu kad je opet odnija 5-6 metri najlona. Gof je. Kad san ranije na parangal vadija velikog goluba, osjeća san podrhtavanja na najlonu (nešto slično kad san ga i na štap uvatija), a pas bi puno više šijava. Napokon je zabilija. Na prvi moment se počelo vikat zubatac, zubatac! Ali, ipak je bija gof. Jeri mu je uvalija glavu u špurtil al više od pola njega je visilo vanka. Uzea san ga za rep, uvalija unutra i digli ga u brod. Bija je toliko izmoren da se nije moga micat, čak nije napravija ni onaj zadnji skoš prije špurtila. Nasta je delirij!

Krenili smo put kraja urlajući. Ana i Gianni su znali da je nešto, al kako smo bili dosta daleko od kraja, ipak nisu znali šta je. Gianni je prozborija, ala sad kad izvade pirku :D Nakon šta ga je Jeri diga sa pajoli kaića, sve in je bilo jasno :)

Slavlje je nastavljeno na plaži. Niko više nije priješkava štape niti je koga bilo briga za ribolovon. Nakon poziranja i slikavanja, zamotali smo gofa u mokri šugaman i nekako smo sili i smirili se. Nevjerojatan dan, nevjerojatno iskustvo i nevjerojatno da imamo sve snimljeno. Kapetan Vinko je cili dan snima nešto, Melani je s mojin mobitelon uspila snimit cilo vađenje iako san sa memorijon bija pri kraju. Poslin na plaži san slikava nešto i baš tada mi je mobitel javija da je memorija puna. Majko mila! Sve što se događalo oko i na plaži, snimila je Ana. Sutradan smo još nasnimili par kadrova kako bi imali kompletnu priču u jednom videu. Triba li napominjat da je dan svršija uz gradele i karte? :)

Bilo mi je jako teško pisat ovaj dnevnik i zato sva srića šta imamo video :)

Hrvoje

Upredenica
HOT
Odmet & upredenica
Najlon ili upredenica? Netko je za jedno, netko za drugo a netko koristi i jedno i drugo. Uglavnom, u ovom članku se ne ćemo baviti usporedbama nego ćemo u kratkim crtama pokušati objasniti jedan jednostavan sistem sa upredenicom za lov na odmet s kraja.
Pročitaj više

 

Surf casting
HOT
Kako uloviti komarču
Došli smo do zapleta :) Među lovcima na kraljicu, vlada vječito pitanje kada je pravi trenutak za potegnuti? Komarča ne bi bila kraljica da ju je lako uhvatiti. Radi se o vrlo lukavoj ribi koja nekoliko puta prije pravog ugriza pljune i promatra ješku. Ponekad zagrize iz prve...
Pročitaj više

 

Crv
HOT
Veliki morski crv
Ne trebam spominjati da se radi o ješki koja drži primat u ribolov na Jadranu, uz bok bibiju i dagnji. Za noćni ribolov definitivno najbolji mamac. No i dalje puno ljudi nije svjesno da se te duge životinje nalaze odmah ispod nas, tamo gdje se kupamo, ronimo, lovimo.
PROČITAJ VIŠE

 

Web stranice Dalmatinski-sparidi.com koriste kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića.