Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgContentDirectPHP has a deprecated constructor in /home/sparidi/public_html/plugins/content/DirectPHP/DirectPHP.php on line 23
Došli smo do zapleta :) Među lovcima na kraljicu, vlada vječito pitanje kada je pravi trenutak za potegnuti? Komarča ne bi bila kraljica da ju je lako uhvatiti. Radi se o vrlo lukavoj ribi koja nekoliko puta prije pravog ugriza pljune i promatra ješku. Ponekad zagrize iz prve ali to su jako rijetki momenti. U tom slučaju, uzme ješku i nosi je pa na taj način čujemo zujanje baitrunnera. Ako ono ne prestaje, slobodno uzmite štap i napravite kontru. No, kako sam već i napisao, to su rijetki slučajevi. Najčešće komarča uzme ješku i odnese je na drugo mjesto i stane. To može biti 20-30 cm ili metar dva. Tad kruži oko plijena, promatra i radi procjenu. Vama je u tom trenutku štap već u rukama. U tom trenutku možemo osjetiti kako pipka ješku, pa ode, pa se opet vrati. To zna trajati i nekoliko minuta. Ukoliko je ne zanima, otići će. Ukoliko joj se svidi, ponovno će uzeti ješku u usta i krenuti. E sada, situacija koja slijedi je individualna te je za procjenu kontre potrebno iskustvo. Neki na to drugo nošenje naprave kontru, a neki ne, ovisno o jačini i o onom osjećaju kojeg ja ne mogu objasniti. Za početak bi bilo dobro, ako je drugo nošenje poprilično dobro, napraviti kontru pa će te na osnovi rezultata u budućnosti uskladiti svoju odluku. Postoje periodi kada komarča grize na način da to jedva primjetite na štapu. U tom slučaju morate biti usredotočeni i procjeniti pravi momenat za kontru.
Surf casting
Kontra mora biti jaka. Naime, kako je rekao jedan moj prijatelj, “komarča drobi volke ko’ kokice” što znači da ima izrazito razvijena i snažna usta. Ukoliko smo uspjeli u kačenju, slijedi rasplet :)
Komarča će cijelim tijekom izvlačenja nastojati pronaći mjesto za zaklon. Tim će se nastojati zavući iza stijene, u rupu ili bilo koje drugo mjesto kako bi nam se predvez zamotao oko stijene i pukao. U jednom dijelu izvlačenja, komarča krene prema kraju (neiskusni tada misle da im je ispala) nastojeći bez otpora otkačiti udicu. Neposredno prije samog izvlačenja, troši zadnje atome snage kako bi se spasila, naglo mijenjajući smijer. Ovdje morate biti jako oprezni ako oko Vas ima stijena u moru.
Ukoliko se radi o većem primjerku, proces izvlačenja može potrajati i nekoliko minuta. Budite jako oprezni i strpljivi, komarču je potrebno dobro izmoriti kako bi je sigurno nasukali ili ubacili u špurtil.
 
Hrvoje Jukica
Upredenica
HOT
Odmet & upredenica
Najlon ili upredenica? Netko je za jedno, netko za drugo a netko koristi i jedno i drugo. Uglavnom, u ovom članku se ne ćemo baviti usporedbama nego ćemo u kratkim crtama pokušati objasniti jedan jednostavan sistem sa upredenicom za lov na odmet s kraja.
Pročitaj više

 

Surf casting
HOT
Kako uloviti komarču
Došli smo do zapleta :) Među lovcima na kraljicu, vlada vječito pitanje kada je pravi trenutak za potegnuti? Komarča ne bi bila kraljica da ju je lako uhvatiti. Radi se o vrlo lukavoj ribi koja nekoliko puta prije pravog ugriza pljune i promatra ješku. Ponekad zagrize iz prve...
Pročitaj više

 

Crv
HOT
Veliki morski crv
Ne trebam spominjati da se radi o ješki koja drži primat u ribolov na Jadranu, uz bok bibiju i dagnji. Za noćni ribolov definitivno najbolji mamac. No i dalje puno ljudi nije svjesno da se te duge životinje nalaze odmah ispod nas, tamo gdje se kupamo, ronimo, lovimo.
PROČITAJ VIŠE

 

Web stranice Dalmatinski-sparidi.com koriste kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića.