Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgContentDirectPHP has a deprecated constructor in /home/sparidi/public_html/plugins/content/DirectPHP/DirectPHP.php on line 23
Cijeli jedan priručnik bi se mogao napisati o ovoj temi, no mi ćemo je ipak samo načeti. Najčešće pitanje prilikom kupnje prvog štapa i role je to da im se predloži nešto što je solidno za početnika, bez previše ulaganja i da je jednostavno za transport. To je načelno i ispravno pitanje. Naime, najbolji savjet što vam ja mogu dati je to da na osnovi svog vlastitog iskustva u budućnosti ulažete u opremu. Dakle, kada jednog dana krenete u ozbiljniju kupovinu, točno morate znati zašto kupujete bolji štap ili bolju rolu. Suludo je odmah na početku ulagati u to, samo zato šta vam je netko rekao da je to puno bolje od onoga šta ste Vi zamislili. Uostalom, to je ipak hobi i svi ga različito koristimo. Netko će na ribolov više puta tjedno, netko mjesečno, a netko jako rijetko. To ćete saznati uskoro :)
Surf casting
Moj prvi štap je bio dvodjelni šaranski štap, 3,60 metara i 3,5 lb. Naime, šaranski štapovi su izrazito snažni ali istovremeno i jako osjetljivi, što je više nego dovoljno za lov komarče. Ovakve vrste štapova sam uvijek stavljao ispred teleskopskih štapova ali njihov najveći problem je što im je transportna dužina gotovo 2 metra. Alternativa su teleskopski štapovi dužine od 3,60 do 3,90 metara i njihova transportna dužina je puno manja. Takvi štapovi su ipak češće zastupljeni kod početnika.
Kod odabira role samo je jedno bitno. Kada komarča zagrize i povuče ješku, ne smije osjećati otpor. Za to su zadužene role s baitrunner sustavom (još jedan slučaj kad “posuđujemo” šaranašku opremu). Postoje varijante lova s otpuštenom prednjom kočnicom ili pak otvorenom špulom ali za početak, rola s baitrunnerom (rola sa slobodnim hodom) će sve napraviti za Vas. Cijena jednog ovakvog seta štapa i role ne bi smjela preći 1000 KN, možda čak i manje. Svakako se savjetujte i u lokalnim prodavaonicama ribolovne opreme. Preporučujemo i kupnju stalka za štapove kako bi olakšali lov i čuvali opremu.
 
Hrvoje Jukica
Upredenica
HOT
Odmet & upredenica
Najlon ili upredenica? Netko je za jedno, netko za drugo a netko koristi i jedno i drugo. Uglavnom, u ovom članku se ne ćemo baviti usporedbama nego ćemo u kratkim crtama pokušati objasniti jedan jednostavan sistem sa upredenicom za lov na odmet s kraja.
Pročitaj više

 

Surf casting
HOT
Kako uloviti komarču
Došli smo do zapleta :) Među lovcima na kraljicu, vlada vječito pitanje kada je pravi trenutak za potegnuti? Komarča ne bi bila kraljica da ju je lako uhvatiti. Radi se o vrlo lukavoj ribi koja nekoliko puta prije pravog ugriza pljune i promatra ješku. Ponekad zagrize iz prve...
Pročitaj više

 

Crv
HOT
Veliki morski crv
Ne trebam spominjati da se radi o ješki koja drži primat u ribolov na Jadranu, uz bok bibiju i dagnji. Za noćni ribolov definitivno najbolji mamac. No i dalje puno ljudi nije svjesno da se te duge životinje nalaze odmah ispod nas, tamo gdje se kupamo, ronimo, lovimo.
PROČITAJ VIŠE

 

Web stranice Dalmatinski-sparidi.com koriste kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića.