Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgContentDirectPHP has a deprecated constructor in /home/sparidi/public_html/plugins/content/DirectPHP/DirectPHP.php on line 23
Nakon nabavke štapova i rola, vrijeme je za nabavku ostalog pribora. Tržište vrvi od različitih marki i vrsta najlona. I među najiskusnijima još uvijek ima dilema koji najlon je najbolji, koje debljine itd. Za početak, predlažem najlon debljine između 0,35 i 0,40. Koji najlon i koje boje, to prepuštam Vama na volju. Ta debljina je primjerena za različite vrste terena, a može podnijeti i veću ribu.
Ono što je najbitnije u lovu komarče je predvez. Kada smo pričali o rolama, spomenuli smo kako komarča prilikom ugriza ne smije imati nikakav otpor. Shodno tome, na sistemu moramo koristiti klizno olovo kako bi riba nesmetano mogla “povući” ješku, a da pri tom ne osjeća otpor. Olovo se stavi na osnovni najlon koji završava zingulinom. Između zingulina i olova umetnite perlicu. Donji dio predveza se sastoji od fluorocarbonskog najlona i udice. Umjesto fluorocarbona, za početak možete staviti i obični najlon, mrvicu tanji od osnovnog najlona. Obavezno neka bude malo tanji jer je slabije vidljiv i ako dođe do zapinjanja udice o tlo, puknut će on, a ostatak osnovnog najlona i olova, ostat će spašen. Što se udica tiče, preporučam veličine 1/0, 2/0 i 3/0. Osobno, uvijek lovim na 3/0 jer je i ona, ma koliko vam se čini velika, igračka za komarčina usta :)

Na kraju osnovnog najlona može biti i kopča a na početku fluorocarbona zingulin koji se nakon ješkanja jednostavno zakači na kopču. Dužina fluorocarbona neka ne bude manja od 50 cm.
 
Hrvoje Jukica
Upredenica
HOT
Odmet & upredenica
Najlon ili upredenica? Netko je za jedno, netko za drugo a netko koristi i jedno i drugo. Uglavnom, u ovom članku se ne ćemo baviti usporedbama nego ćemo u kratkim crtama pokušati objasniti jedan jednostavan sistem sa upredenicom za lov na odmet s kraja.
Pročitaj više

 

Surf casting
HOT
Kako uloviti komarču
Došli smo do zapleta :) Među lovcima na kraljicu, vlada vječito pitanje kada je pravi trenutak za potegnuti? Komarča ne bi bila kraljica da ju je lako uhvatiti. Radi se o vrlo lukavoj ribi koja nekoliko puta prije pravog ugriza pljune i promatra ješku. Ponekad zagrize iz prve...
Pročitaj više

 

Crv
HOT
Veliki morski crv
Ne trebam spominjati da se radi o ješki koja drži primat u ribolov na Jadranu, uz bok bibiju i dagnji. Za noćni ribolov definitivno najbolji mamac. No i dalje puno ljudi nije svjesno da se te duge životinje nalaze odmah ispod nas, tamo gdje se kupamo, ronimo, lovimo.
PROČITAJ VIŠE

 

Web stranice Dalmatinski-sparidi.com koriste kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića.