Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgContentDirectPHP has a deprecated constructor in /home/sparidi/public_html/plugins/content/DirectPHP/DirectPHP.php on line 23

Vjetrovi na Jadranu

Vjetrovi na Jadranu

TRAMONTANA: Prohladan vjetar sjevernog smjera, uglavnom umjerene jakosti ali zna nekada biti i vrlo jak. Većina ribolovaca ga ne voli iako pojedinci kažu da po njemu imaju jako dobre rezultate.

BURA: Hladan i suh vjetar koji donosi najjače udare od svih vjetrova na Jadranu. Obično puše nekoliko dana a nerjetko donosi orkanske udare. Dođe iznenada a pada polagano. Kada puše lagano do umjereno, ribolovci ga vole.

LEVANAT: Ribolovci ga zovu "dosadnim" vjetrom istočnog smjera.

JUGO: Topao i vlažan vjetar koji najavljuje oblačno vrijeme i kišu. Za razliku od bure koja dolazi naglo, jugo dolazi polagano i ribolovci ga jako vole, pogotovo drugi ili treći dan juga.

OŠTRO: Vjetar južnog smjera koji ne puše dugo ali može biti jak.

LEBIĆ: Jugozapadni vjetar koji obično zapuše iza juga. Topao i suh, ne traje previše. Jak lebić ili kako mi kažemo lebićada, poznata je po naglom dizanju mora. Budući da puše okomito na našu obalu, često donese probleme u lukama i lučicama. Poznato je da je dosta brodica potopljeno usljed lebićade.

PULENAT: Rijetko puše ali dođe iznenada i može biti vrlo jak do olujan, pogotovo zimi. 

MAEŠTRAL: Vjetar koji puše najčešće ljeti a počne se "dizati" već od 8-9 ujutro i puše do pred zalazak Sunca. Stari ribari često kažu kako "pada za Suncem".

Upredenica
HOT
Odmet & upredenica
Najlon ili upredenica? Netko je za jedno, netko za drugo a netko koristi i jedno i drugo. Uglavnom, u ovom članku se ne ćemo baviti usporedbama nego ćemo u kratkim crtama pokušati objasniti jedan jednostavan sistem sa upredenicom za lov na odmet s kraja.
Pročitaj više

 

Surf casting
HOT
Kako uloviti komarču
Došli smo do zapleta :) Među lovcima na kraljicu, vlada vječito pitanje kada je pravi trenutak za potegnuti? Komarča ne bi bila kraljica da ju je lako uhvatiti. Radi se o vrlo lukavoj ribi koja nekoliko puta prije pravog ugriza pljune i promatra ješku. Ponekad zagrize iz prve...
Pročitaj više

 

Crv
HOT
Veliki morski crv
Ne trebam spominjati da se radi o ješki koja drži primat u ribolov na Jadranu, uz bok bibiju i dagnji. Za noćni ribolov definitivno najbolji mamac. No i dalje puno ljudi nije svjesno da se te duge životinje nalaze odmah ispod nas, tamo gdje se kupamo, ronimo, lovimo.
PROČITAJ VIŠE

 

Web stranice Dalmatinski-sparidi.com koriste kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića.