Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgContentDirectPHP has a deprecated constructor in /home/sparidi/public_html/plugins/content/DirectPHP/DirectPHP.php on line 23
Na samom početku, hvala što ste pokazali zanimanje za ovim priručnikom. Jedini cilj priručnika je odgovoriti na temeljna pitanja koja muče sve početnike koji se žele posvetiti lovu na komarče s kraja. Svi savjeti i smjernice koje se ovdje navode su napisane iz osobnih iskustava onih koji su i sudjelovali u ovom projektu. Shodno tome, možda se neki savjeti i činjenice baš i ne će slagati s literaturom ili sa savjetima onih koji već desetljećima provode vrijeme uz more, ali jednostavno nastojimo prenijeti ona iskustva koja trenutno doživljavamo. Imajte na umu da između samih ribolovaca s velikih iskustvom postoje razlike u načinu lova, a ono što je najbolje za Vas ćete saznati kad steknete neko svoje iskustvo.
Komarča
Usput, čestitamo na odabranom hobiju jer najbolje iskorišteno slobodno vrijeme je ono vrijeme koje provedete uz more. Vrijeme je za par riječi i o samoj komarči. Komarča (lat. Sparus Aurata), orada, podlanica, lovrata, ovrata ili kako se već sve naziva kraljica riba, je rasprostranjena duž cijele Jadranske obale. Najčešće ćemo je susresti na pjeskovitim i šljunčanim terenima, iako obitava i na svakoj vrsti dna. Dvospolac je, te kad pređe težinu od cca 0,60 kg postaje ženka i kao takva ostaje do kraja života. Čest nadimak koji veća komarča dobiva je “mama” što znači da ako je netko uhvatio “mamu” (ženski rod), uhvatio je veliku komarču :) Hrani se sa svim vrstama školjaka, rakovima i glavonošcima te se isti organizmi najčešće koriste i kao ješka za lov (više u temi o ješkama).
 
Hrvoje Jukica
Upredenica
HOT
Odmet & upredenica
Najlon ili upredenica? Netko je za jedno, netko za drugo a netko koristi i jedno i drugo. Uglavnom, u ovom članku se ne ćemo baviti usporedbama nego ćemo u kratkim crtama pokušati objasniti jedan jednostavan sistem sa upredenicom za lov na odmet s kraja.
Pročitaj više

 

Surf casting
HOT
Kako uloviti komarču
Došli smo do zapleta :) Među lovcima na kraljicu, vlada vječito pitanje kada je pravi trenutak za potegnuti? Komarča ne bi bila kraljica da ju je lako uhvatiti. Radi se o vrlo lukavoj ribi koja nekoliko puta prije pravog ugriza pljune i promatra ješku. Ponekad zagrize iz prve...
Pročitaj više

 

Crv
HOT
Veliki morski crv
Ne trebam spominjati da se radi o ješki koja drži primat u ribolov na Jadranu, uz bok bibiju i dagnji. Za noćni ribolov definitivno najbolji mamac. No i dalje puno ljudi nije svjesno da se te duge životinje nalaze odmah ispod nas, tamo gdje se kupamo, ronimo, lovimo.
PROČITAJ VIŠE

 

Web stranice Dalmatinski-sparidi.com koriste kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića.