Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgContentDirectPHP has a deprecated constructor in /home/sparidi/public_html/plugins/content/DirectPHP/DirectPHP.php on line 23
Bibi
Radi se o crvu dosta čvrste kože i jedinstvene građe koji, nakon šta ga naješkamo na udicu, postaje neodoljiv mamac, pa s pravom (za većinu ribolovaca) nosi titulu najbolje ješke za komarču. Osim za lov komarči, bibi se odlično pokazao u lovu na šarge, fratre, kantare, arkaje i ostale šparide.
S bibijem se može loviti tijekom cijele godine. Iako to neki ne prakticiraju, bibi je dosta lovan i noću, pogotovo za vrijeme Mjeseca. Kao i kod velikog morskog crva, koža mu se presijava na mjesečini što je više nego dovoljno da zaintrigira radoznalu kraljicu. Uz to, dok je živ iz sebe ispušta svoju tekućinu što dodatno primamljuje ribu.
Nakon nabavke bibija, svakog posebno zamotajte u papirnati ubrus i čuvajte ih na nekom hladnom mjestu. Barem dvaput dnevno ponavljajte taj postupak. Posebno vodite računa o tome za vrijeme ljetnih vrućina. Strogo vodite računa da se međusobno ne dodiruju i živjet će nekoliko dana bez problema.
Bibi
Ukoliko se dogodi da ne možete potrošiti sve bibije za vrijeme ribolova, možete ih i usoliti. Praksa je pokazala da je i usoljen izvrsna ješka.
Bibiji znaju biti i poprilično veliki. U tom slučaju, svakog pojedinog bibija prilikom naješkavanja možete prepoloviti napola (oštrim nožem ili skalpelom). Nakon što iz njega iscijedite tekućinu i pijesak, postane nevjerojatno tvrd. Naješkajte ga i dodatno stisnite silikonskim koncem. Tek tada sića nema šanse :)
 
Bibi
 
Hrvoje Jukica
Upredenica
HOT
Odmet & upredenica
Najlon ili upredenica? Netko je za jedno, netko za drugo a netko koristi i jedno i drugo. Uglavnom, u ovom članku se ne ćemo baviti usporedbama nego ćemo u kratkim crtama pokušati objasniti jedan jednostavan sistem sa upredenicom za lov na odmet s kraja.
Pročitaj više

 

Surf casting
HOT
Kako uloviti komarču
Došli smo do zapleta :) Među lovcima na kraljicu, vlada vječito pitanje kada je pravi trenutak za potegnuti? Komarča ne bi bila kraljica da ju je lako uhvatiti. Radi se o vrlo lukavoj ribi koja nekoliko puta prije pravog ugriza pljune i promatra ješku. Ponekad zagrize iz prve...
Pročitaj više

 

Crv
HOT
Veliki morski crv
Ne trebam spominjati da se radi o ješki koja drži primat u ribolov na Jadranu, uz bok bibiju i dagnji. Za noćni ribolov definitivno najbolji mamac. No i dalje puno ljudi nije svjesno da se te duge životinje nalaze odmah ispod nas, tamo gdje se kupamo, ronimo, lovimo.
PROČITAJ VIŠE

 

Web stranice Dalmatinski-sparidi.com koriste kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića.