Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgContentDirectPHP has a deprecated constructor in /home/sparidi/public_html/plugins/content/DirectPHP/DirectPHP.php on line 23
Surf casting
UVOD
Postoji mnogo tehnika zabacivanja štapom ali mi ćemo se osvrnuti na onaj najzastupljeniji način, za koji nam naši tereni za ribolov dopuštaju. No, prije svega moramo napomenuti da nam i u ovom slučaju treba dosta prostora i preporučamo da za početak vježbate na pristupačnijim mjestima (plažama ili betoniranim mulovima).
PRIPREMA
Na početku moramo odmah upozoriti na glavnu grešku koju većina ribolovaca radi. Ukoliko se radi o jakim i velikim surf štapovima te imamo namjeru zabacivati teško olovo na veće udaljenosti, od izuzetno velike važnosti je položaj olova. Idealno je da olovo bude otprilike na visini prve vodilice od vas (pogledajte sliku ispod). Ako je olovo dosta bliže vršnoj vodilici, nakon zabačaja olovo će letjeti dosta nisko i samim tim će ranije pasti. Ukoliko pretjeramo pa olovo spustimo niže, olovo će otići dosta visoko pa ćemo opet izgubiti na daljini.
Surf casting
POLOŽAJ TIJELA
Nakon šta ste pažljivo provjerili da imate sve uvjete za zabačaj, da sistem ne će zapeti o neko stablo ili slično, vrijeme je za najidealniji stav za ovu vrstu zabačaja.
Surf casting
Koncentracija težine mora biti na desnoj nozi (na slici bijela strelica). Lijeva noga je totalno opuštena. Prebacivanjem težine na desnu nogu lagano se nagnite prema nazad, ne previše (žuta strelica). Smeđa strelica nam ukazuje na ispruženu desnu ruku dok nam plava strelica pokazuje smjer našeg gledanja.
ZABAČAJ
Vrijeme je za sami zabačaj. Za vrijeme zabačaja težinu preusmjeravamo na lijevu nogu s kojom ćemo zakoračiti. Ovdje je od izuzetne važnosti lijeva ruka s kojom ćemo donji dio štapa povući k sebi. Dakle, zabačaj je jako važno tehnički dobro izvesti i ne koristiti isključivo sirovu snagu.
Surf casting
Nakon što smo zabacili, štap moramo zaustaviti na cca 45 stupnjeva u odnosu na more. Na tom položaju ćemo iskoristiti maksimum iz cijele ove priče.
Surf casting
Prije zabačaja, dobro provjerite jeli kočnica dobro zategnuta i prolazi li shock leader (ili najlon) slobodno kroz vodilice. I naravno, vježbajte :) Video tutorial ovog zabačaja možete pogledati na našem Youtube kanalu (https://www.youtube.com/watch?v=7ZzM_wtFls0).
 
Hrvoje Jukica
Upredenica
HOT
Odmet & upredenica
Najlon ili upredenica? Netko je za jedno, netko za drugo a netko koristi i jedno i drugo. Uglavnom, u ovom članku se ne ćemo baviti usporedbama nego ćemo u kratkim crtama pokušati objasniti jedan jednostavan sistem sa upredenicom za lov na odmet s kraja.
Pročitaj više

 

Surf casting
HOT
Kako uloviti komarču
Došli smo do zapleta :) Među lovcima na kraljicu, vlada vječito pitanje kada je pravi trenutak za potegnuti? Komarča ne bi bila kraljica da ju je lako uhvatiti. Radi se o vrlo lukavoj ribi koja nekoliko puta prije pravog ugriza pljune i promatra ješku. Ponekad zagrize iz prve...
Pročitaj više

 

Crv
HOT
Veliki morski crv
Ne trebam spominjati da se radi o ješki koja drži primat u ribolov na Jadranu, uz bok bibiju i dagnji. Za noćni ribolov definitivno najbolji mamac. No i dalje puno ljudi nije svjesno da se te duge životinje nalaze odmah ispod nas, tamo gdje se kupamo, ronimo, lovimo.
PROČITAJ VIŠE

 

Web stranice Dalmatinski-sparidi.com koriste kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića.