Generalno, komarču možete loviti tijekom cijele godine. Temperatura mora je od velike važnosti pri odabiru mjesta lova. Za hladnijih dana, potražite je na malo većoj dubini jer joj je u plićaku prehladno. Dizanjem temperature mora, komarča se primiče kraju pa se samim tim povećava broj lokacija za lov. Velike klimatske promjene koje se događaju na Zemlji znatno utječu na cijeli biljni i životinjski svijet pa tako i na ribe. Često će te čuti od starijih ribara savjete kada se komarča najbolje lovi. Na žalost, 2015. godine će vam ti savjeti jako malo poslužiti. Zato se nemojte čuditi da je uhvatite bilo kad i bilo gdje, da sezona lova počne puno ranije ili da sezona počne kasnije. Jednostavno se naoružajte voljom i strpljenjem, rezultat ne bi trebao izostati.
Surf casting
Kako smo napomenuli u uvodnoj riječi, komarča obitava na pjeskovitim i šljunčanim terenima pa ćemo baš takve lokacije odabrati za lov. U današnje doba kada je Internet dostupan svima, na raznim grupama, forumima i portalima ćete lako naići na pokoju sugestiju oko “pošte”. Ako želite istraživati sami, za prvu ruku vam može poslužiti i Google maps aplikacija. Komarča voli ulaziti u uvale i lučice pa ćete često i na tim lokacija vidjeti nekoga kako lovi. Budući da i nije baš izrazito strašljiva, možete je vidjeti kako bere i čupka školjke s lukobrana. Možete ju loviti u bilo koje doba dana no ako baš možete birati, neka to bude rano ujutro. Ukoliko se to jutro poklopi s dizanjem mora, tim bolje.
Generalno, komarča se najbolje lovi u fazi kada se more diže iz oseke u plimu. Razinu mora možete pratiti na stranicama Instituta za oceanografiju i ribarstvo: http://www.izor.hr/web/guest/visoke-i-niske-vode.
No, to uvijek i nije pravilo. Autor ovoga članka je svoju najveću komarču uhvatio 15 minuta prije vrhunca oseke. U kasno proljeće i ljeti, dobre rezultate daje noćni ribolov, pogotovo ako ima Mjeseca. Isto tako, komarča voli jaku morsku struju (kurenat).
 
Hrvoje Jukica
Upredenica
HOT
Odmet & upredenica
Najlon ili upredenica? Netko je za jedno, netko za drugo a netko koristi i jedno i drugo. Uglavnom, u ovom članku se ne ćemo baviti usporedbama nego ćemo u kratkim crtama pokušati objasniti jedan jednostavan sistem sa upredenicom za lov na odmet s kraja.
Pročitaj više

 

Surf casting
HOT
Kako uloviti komarču
Došli smo do zapleta :) Među lovcima na kraljicu, vlada vječito pitanje kada je pravi trenutak za potegnuti? Komarča ne bi bila kraljica da ju je lako uhvatiti. Radi se o vrlo lukavoj ribi koja nekoliko puta prije pravog ugriza pljune i promatra ješku. Ponekad zagrize iz prve...
Pročitaj više

 

Crv
HOT
Veliki morski crv
Ne trebam spominjati da se radi o ješki koja drži primat u ribolov na Jadranu, uz bok bibiju i dagnji. Za noćni ribolov definitivno najbolji mamac. No i dalje puno ljudi nije svjesno da se te duge životinje nalaze odmah ispod nas, tamo gdje se kupamo, ronimo, lovimo.
PROČITAJ VIŠE

 

Web stranice Dalmatinski-sparidi.com koriste kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića.