Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgContentDirectPHP has a deprecated constructor in /home/sparidi/public_html/plugins/content/DirectPHP/DirectPHP.php on line 23

Rekreacijski i športski ribolov na moru

Za obavljanje rekreacijskog i športskog ribolova u ribolovnom moru Republike Hrvatske potrebna je dozvola, bez obzira obavlja li se sa obale ili iz brodice. Iznimno, bez dozvole rekreacijski ribolov mogu obavljati osobe mlađe od 14 godina odmetom s jednim povrazom sa ili bez korištenja štapa. Sve vrste dozvola za rekreacijski ribolov mogu se kupiti kod ovlaštenih distributera, odnosno u područnim jedinicama Uprave ribarstva MPRRR a od 15. srpnja 2011. dnevne i višednevne dozvole su dostupne i elektronskim putem na web-stranici Uprave ribarstva. Športski i rekreacijski ribolov uređeni  su Zakonom o morskom ribarstvu i Pravilnikom o športskom i rekreacijskom ribolovu na moru. Na ove se oblike ribolova također na odgovarajući način primjenjuju odredbe drugih propisa kojima se uređuju ribolovni alati i oprema, obavljanje ribolova te zaštita riba i drugih vodenih organizama.

 

Područje ribolova

Športski i rekreacijski ribolov na moru je dozvoljen u cijelom ribolovnom moru RH, a zabranjen je oko objekata marikulture (na udaljenosti od 200 m od uzgajališta riba ili 100 m od uzgajališta školjkaša), u lukama i lučicama (osim na označenim mjestima dopuštenim odlukom lučke uprave) te na plažama i kupalištima od 1. svibnja do 1.  listopada (osim na označenim mjestima dopuštenim odlukom lokalne samouprave ili koncesionara). U posebnim staništima (ušćima rijeka Dragonje, Mirne, Raše, Riječine, Zrmanje, Jadra, Žrnovnice, Cetine, Neretve i Rijeke Dubrovačke, te u Limskom i Fažanskom kanalu, Medulinskom zaljevu i uvali Klimno na Krku) i dijelovima ribolovnog mora unutar zaštićenih područja temeljem propisa o zaštiti prirode pojedini oblici športskog i rekreacijskog ribolova su posebno regulirani.

Područja nacionalnih parkova (Brijuni, Kornati, Krka i Mljet), posebnih i strogih  rezervata nisu ribolovno more te je ribolov u njima ribolov uređen pravilnicima o unutrašnjem redu ustanova koje upravljaju tim područjima.Kod kupnje dozvole elektronskim putem (web shop) kupac vrši odabir ribolovne pod zone ovisno o području ribolovnog mora RH u kojem namjerava pretežno obavljati ribolov. Odabir ribolovne pod zone isključivo služi u statističke svrhe, a kupljena dozvola vrijedi za cijelo ribolovno more RH.

 

Vrste dozvola

Postoji više vrsta dozvola za športski i rekreacijski ribolov na moru. To su:

1. dnevne i višednevne dozvole

  • za jedan (1) dan,
  • za tri (3) dana,
  • za sedam (7) dana i
  • za trideset (30) dana;

 2. godišnje dozvole

  • za kalendarsku godinu.

 Dnevne i višednevne dozvole za športski ribolov na moru vrijede samo uz člansku iskaznicu HSŠRM ili saveza za ribolov na moru druge države. Godišnjih dozvola za športski ribolov na moru vrijede samo uz člansku iskaznicu HSŠRM.

Dozvole za ribolov pridnenim parangalom vrijedi uz posjedovanje godišnje dozvole za športski, odnosno rekreacijski ribolov.

Dozvole za športski ribolov na moru za osobe do 18. god. života, dnevne i višednevne dozvole ne vrijede za podvodni ribolov za osobe mlađe od 16 godina.

Visina naknade za različite dozvole je:

Vrsta dozvole

Naknada športski

Naknada rekreacijski

jedan (1) dan;

60

60

tri (3) dana

150

150

sedam (7) dana

300

300

trideset (30) dana

700

700

Godišnja za osobe do 18 godina života i invalide Domovinskog rata Republike Hrvatske

10

100

Godišnja za osobe koje su umirovljenici ili koji su navršili 60 godina života

60

100

Godišnja za osobe od 19 do 59 godina života

350

500

Godišnja za osobe s navršenih 65 godina života koje imaju prebivalište na otocima i poluotoku Pelješac

ne izdaje se

izdaje se bez naknade

Godišnja za ribolov parangalom

300

300

 

Dopušteni ribolovni alati i oprema

Ribolovac smije obavljati ribolov sljedećim vrstama i količinama ribolovnih alata i opreme:

  1. odmetom, ukupno do dva (2) komada,
  2. kančenicom, ukupno do dva (2) komada,
  3. povlačnim povrazom ili panulom, ukupno do dva (2) komada i
  4. povrazom s kukom za lov glavonožaca, ukupno do dva (2) komada.

U obavljanju ovog ribolova dozvoljena je upotreba štapa i role.

Ribolovci vlasnici godišnjih dozvola pored navedenih ribolovnih alata i opreme smiju u ribolovu koristiti još i osti (do dva komada), naprava za lov velikog crva (do dva komada) te parangal (s ukupno do 100 udica uz posjedovanje dozvole za ribolov pridnenim parangalom).

Ovlaštnici rekreacijskih godišnjih dozvola pored prije navedenih alata u ribolovu mogu koristiti i do 3 vrše za ribu. Ovlaštenici športskih dozvola mogu u ribolovu koristiti i podvodnu pušku, i to do najviše 2 komada. Ribolov podvodnom puškom zabranjen je uz uporabu naprava pomoću kojih je osobi koja roni omogućeno disanje pod morem. U ribolovu podvodnom puškom, obvezna je uporaba signalne plutače minimalne zapremine 10 litara, koja je konopom vezana na pojas s olovnim utezima ili za tijelo ronioca.

Izvor: MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE UPRAVA RIBARSTVA

Upredenica
HOT
Odmet & upredenica
Najlon ili upredenica? Netko je za jedno, netko za drugo a netko koristi i jedno i drugo. Uglavnom, u ovom članku se ne ćemo baviti usporedbama nego ćemo u kratkim crtama pokušati objasniti jedan jednostavan sistem sa upredenicom za lov na odmet s kraja.
Pročitaj više

 

Surf casting
HOT
Kako uloviti komarču
Došli smo do zapleta :) Među lovcima na kraljicu, vlada vječito pitanje kada je pravi trenutak za potegnuti? Komarča ne bi bila kraljica da ju je lako uhvatiti. Radi se o vrlo lukavoj ribi koja nekoliko puta prije pravog ugriza pljune i promatra ješku. Ponekad zagrize iz prve...
Pročitaj više

 

Crv
HOT
Veliki morski crv
Ne trebam spominjati da se radi o ješki koja drži primat u ribolov na Jadranu, uz bok bibiju i dagnji. Za noćni ribolov definitivno najbolji mamac. No i dalje puno ljudi nije svjesno da se te duge životinje nalaze odmah ispod nas, tamo gdje se kupamo, ronimo, lovimo.
PROČITAJ VIŠE

 

Web stranice Dalmatinski-sparidi.com koriste kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića.