Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgContentDirectPHP has a deprecated constructor in /home/sparidi/public_html/plugins/content/DirectPHP/DirectPHP.php on line 23

Kastking MEGA 8, 15lb - UVOD

Konačno sam imao priliku otići u ribolov sa sve popularnijom Kastking upredenicom. Kažem konačno jer je ista naručena još 9. studenog 2016. i odma na početku imam potrebu napomenuti da nisam ljubitelj naručivanja tako bitnih stvari za ribolov sa ebaya. Upredenicu smatram jako bitnom opremom i upravo zbog te nepredvidivosti u dostavi mi se ta stvar ne sviđa. Primjerice, uvijek se u ribolovu mogu dogoditi nepredviđene stvari zbog kojih možete ostati bez upredenice i kada je nakon toga naručite, pitanje je kada će stići na vašu adresu. Upravo zato san pobornik kupovanja potrošne robe u našim lokalnim trgovinama. No, alternativa je da kada naručujete takvu opremu, uvijek naručite koji komad više.

 

PRVI DOJMOVI

Na prvi pogled, upredenica izgleda prilično gruba i odmah mi na pamet padne zujanje kroz vodilice, upijanje mora i cijeđenje tog istog mora kroz vodilice zajedno sa bojom. No, već prilikom namatanja na špulu, primjetim da i ne pušta baš toliko boju. Istina, bilo je boje ali u minimalnoj mjeri kao što bi puštale neke druge upredenice. Namotao sam jedan rokel na Comet & AB i jedan na MV špulu… Ajde dobro, idemo na more…

 

ZABACIVANJE

Proces zabacivanja je prošao normalno. Upredenica se lijepo oslobađa sa špule, ne izlazi “višak” koji će nam napraviti čvor niti sam primjetio da se nešto posebno gubi na duljini zabačaja. Istina je da ćemo sa upredenicama tipa Power pro zabaciti dalje (jer je rađena na način da je obložena premazom i tako će se finije oslobađati sa špule i lakše prolaziti kroz vodilice) no to je ipak bitnije spinerima nego odmetašima.

Što se tiče namotavanja na špulu, tu sam ostao stvarno zatečen. Što se tiče Comet & AB špule, upredenica se slaže gotovo bez ikakvih zvukova dok je MV špula za nijansu bučnija. Ovo mi je stvarno bilo super saznanje jer ako išta ne volim, ne volim te zvukove s kojima možete probuditi bilo koga u krugu 300 metara (tako je bučala Sufix 832 upredenica, no to je sad neka druga priča). Proces zabacivanja i “nečujnost” možete vidjeti i poslušati na priloženom videu.

Upijanje mora je standardno kao i za većinu upredenica i gle čuda, nakon 3 ribolova, boje na vodilicama gotovo da i nema. Ako ćete iskreno, da ova upredenica pušta toliko boje da svaki put moran čistiti vodilice i rolu, ja je nikada više ne bi koristio.

 

NOSIVOST I ABRAZIJA

Što se nosivosti tiče, naš Robi je testirao nosivost ove debljine i ona na FG čvoru iznosi oko 9.5 kg što je nevjerojatno dobro. Hvala mu šta nam je napravio i video ;)

Vrijeme je za test na abraziju. Iako je naš Robi napravio dobar test na abraziju doma (njegovi rezultati kažu kako je Kastking jednake rezultate dao kao i Power pro), ja sam ipak skloniji testu na terenu, točno na mjestu gdje se događa da upredenica “struže” po stijenama. E upravo na takva 2 mjesta sam i otišao i zabacio točno tamo di nikad ne bi zabacio da se ne radi o testu. Dakle, na prvoj lokaciji se radi o velikoj i nagloj padini (sa cca 3 na 30 metara) gdje su na pola puta velike sike koje garantiraju da će pozdraviti i pomaziti vašu upredenicu :) Imao sam veliku sreću što sam baš na toj lokaciji imao i potez i ulovio pagra tako da je proces struganja o stijene prošao sa ulovljenom ribom. Upredenica je na jednom dijelu bila solidno oštećena, ali pagar je bio vani. Zabacio sam opet na identično mjesto i prilikom vađenja sistema vani sam opet imao “struganje” ali srećom i zadiv pa sam mogao procijeniti kada će upredenica puknuti na mjesto gdje je strugala. Da, pukla je ali baš u nijednom momentu nisam procijenio da bi neka druga upredenica prošla bolje.

Druga lokacija za test abrazije je bila u plićaku ali na izrazito teškom terenu. Prošlog ljeta sam tu ronio pa mi je zato ta lokacija pala na pamet za ovaj test. 200 metara od kraja ima 4-5 metara dubine a put do tamo je bogat oštrim i grubim stijenama, iz kojih su ljudi vrlo vjerojatno vadili prstace. Sve što imam reći za taj test je ono što sam napisao sa prethodne lokacije. Upredenica je pucala, ali u jednakoj mjeri kao što bi pucala neka druga. U niti jednom trenutku nisam osjetio da je Kastking po ovom pitanju lošija od neke druge upredenice.

 

ZAKLJUČAK

Ukoliko vam ne igra u desetak posto daljina zabačaja, u koliko vam ne igra minimalno puštanje boje, ukoliko vam ne igra (korisnicima MV špula) minimalno zujanje pri namotaju, ukoliko vam nije problem pričekati vrijeme dok dođe nakon narudžbe, Kastking je moja topla preporuka. Još kada uzmemo u obzir i cijenu, teško da ćemo naći bolju best buy upredenicu. Nadam se da će uskoro biti dostupna i Hrvatskoj.

Hrvoje

Upredenica
HOT
Odmet & upredenica
Najlon ili upredenica? Netko je za jedno, netko za drugo a netko koristi i jedno i drugo. Uglavnom, u ovom članku se ne ćemo baviti usporedbama nego ćemo u kratkim crtama pokušati objasniti jedan jednostavan sistem sa upredenicom za lov na odmet s kraja.
Pročitaj više

 

Surf casting
HOT
Kako uloviti komarču
Došli smo do zapleta :) Među lovcima na kraljicu, vlada vječito pitanje kada je pravi trenutak za potegnuti? Komarča ne bi bila kraljica da ju je lako uhvatiti. Radi se o vrlo lukavoj ribi koja nekoliko puta prije pravog ugriza pljune i promatra ješku. Ponekad zagrize iz prve...
Pročitaj više

 

Web stranice Dalmatinski-sparidi.com koriste kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića.